Birou de Avocati Victor Tatarciuc

Contact Info
Adresa:
Municipiul Chisinau,
Bulevardul Traian 4.
Telefon:
(00373) 22 56-84-74
00373)  79022210
Email:
contact@avocat-tatarciuc.com
Linkedin
www.linkedin.com/victortatarciuc


CUNOASTE-ŢI DREPTURILE


Ce faci dacă eşti reţinut /interogat?


PRIMUL PAS - ATITUDINEA CORECTĂ

1. Încercaţi să evitaţi posibilitatea unei eventuale reţineri:
Să aveţi tot timpul la Dvs. un act de identitate oriunde mergeţi.
Niciodată nu le spuneţi colaboratorilor de poliţie ca sunteţi grăbit, altfel puteţi fi o sursă potenţială de venit.

Dacă însă, sunteţi calm şi în faţa unui avertisment de a fi însoţit pâna la secţie – deveniţi mai puţin atractiv pentru reţinerile de durată.

2. Dacă reţinerea a avut loc, încercaţi să creaţi aparenţele unui „cetăţean de bună credinţă” oferind actele la control şi răspunzând la întrebări.

3. Dacă totuşi, sunteţi reţinut şi însoţit până la secţia de poliţie, nu încercăţi să opuneţi rezistenţă, care va putea fi interpretată ulterior în defavoarea Dvs.

4. Dacă consideraţi că este momentul să-i cereţi colaboratorului de poliţie legitimaţia de serviciu, îl rugaţi să v-o se prezinte, fără să o luaţi personal în mână.

Nu încercaţi să vă manifestaţi nemulţumirile aflându-vă în secţie - nu veţi face decât să amânaţi momentul eliberării.

Scopul Dvs. în momentul reţinerii e să evitaţi sub orice formă să fiţi trimis în secţia de poliţie. Din clipa în care vi se întocmeşte un proces-verbal – consideraţi deschiderea dosarului pe numele Dvs. un fapt împlinit, care va duce neapărat la un proces de judecată.

5. Nu încercaţi să fugiţi.

6. Nu încercaţi să vă manifestaţi nemulţumirile aflându-vă în secţie - nu veţi face decât să amânaţi momentul eliberării.

7. Scopul Dvs. în momentul reţinerii e să evitaţi sub orice formă să fiţi trimis în secţia de poliţie. Din clipa în care vi se întocmeşte un proces-verbal – consideraţi deschiderea dosarului pe numele Dvs. un fapt împlinit, care va duce neapărat la un proces de judecată.

8. Dacă colaboratorii poliţiei au început să vă lovească în stradă, aplicându-vă leziuni corporale(bruscându-vă să intraţi în maşină) nu ezitaţi să strigaţi în ajutor, pentru a atrage atenţia publicului. Nu uitaţi: confirmarea martorilor vă poate servi drept probă importnantă în proces.

9. Dacă maltratările continuă şi în secţia de poliţie, e inutil să vă agitaţi fiind închis în celulă. Reţineţi: Ofiţerul de serviciu întotdeauna va încerca să-şi „acopere” colegul, care v-a maltratat şi viceversa.

10. Fiind de cealaltă parte a gratiilor nu vă grăbiţi să le mărturisiţi ofiţerilor poliţiei că intenţionaţi să vă adresaţi justiţiei pentru a depune plângeri.

Dacă intenţia următoare e să înaintaţi acţiunea în instanţă, asiguraţi-vă printr-un proces-verbal care să constate leziunile corporale aplicate Dvs. În plus, treceţi proba pentru depistarea alcoolului în sânge şi insistaţi să vi se elibereze un certificat, care vă poate servi drept probă în dosar.

După ce cererea oficială a fost depusă, nu ezitaţi să scrieţi multiple scrisori în cât mai multe instanţe, caracterizând cu lux de amănunte situaţia Dvs. Urmăriţi apoi statutul la zi al cererii în fiecare instanţă în parte, unde aţi trimis scrisorile.
   

CHEMAREA ÎN JUDECATĂ

 • Odată ce aţi depistat somaţia în cutia poştală – nu panicaţi.

 • Dacă scrisoarea nu v-a venit recomandată şi nu vi s-a cerut să depuneţi semnătura – o puteţi ignora, întrucât n-au fost respectate condiţiile legale la expedierea scrisorii. Mai mult ca atât, e un act de neglijenţă întrucât acest gen de scrisori se înmânează personal şi prin curier, nicidecum prin intermediul terţelor părţi.

 • Nu vă bucuraţi înainte de termen, chiar dacă nu purtaţi nici o vină. S-ar putea să fiţi în pragul unui proces de durată, aşa că fiţi prudent şi contactaţi un avocat imediat. Gradul Dvs. de vinovăţie va fi stabilit pe parcurs.

 • În nici un caz nu vă însuşiţi vina.

 • Fiţi pregătit chiar dacă din sala de judecată veţi fi însoţit direct în celula de arest. Daca această posibilitate există ar fi corect să anunţaţi apropiaţii şi personalul, dacă ocupaţi o funcţie managerială. Pregătiţi din timp actele care necesită semnătura Dvs. urgentă, întrucât vizitele ulterioare ale colegilor Dvs. cu acest scop la penitenciar sunt puţin probabile.

 • Faceţi rost din timp de o copie a Codului Civil si a Codului Procesual Civil.

   

PRIMUL INTEROGATORIU

 • Fiţi ferm când intraţi în biroul anchetatorului. Nu trebuie să creaţi senzaţia unui infractor prins în faţa faptului împlinit. Reţineţi: anchetatorul nu este superiorul Dvs. în faţa legii.

 • Atenţie maximă: în acest birou nimeni nu vă este prieten.

 • Nu vă încredinţaţi anchetatorului, acceptându-i propunerile.

 • Când vă vor spune motivul interogatoriului menţionând obligaţiunile Dvs., cereţi să vi se comunice şi drepturile Dvs. Nu acceptaţi afirmaţii simple, cereţi să vi se prezinte extrase din lege (Cod Penal şi Procesual Penal) care să confirme fiecare afirmaţie, care vi se cere s-o semnaţi.

 • Niciodată nu semnaţi nimic fără să citiţi în prealabil. Dacă cele citite nu corespund poziţiei Dvs. nu semnaţi actul până nu vor fi introduse corectările de rigoare.

 • La fiecare întrebare oferiţi un răspuns concis: „da” sau „nu”. În nici un caz nu daţi explicaţii în plus şi nu dezvăluiţi detalii adiţionale. Pentru a evita interpretările eronate – spuneţi: „ Mi-e dificil să răspund”.

 • Reţineţi că orice veţi spune poate fi folosit împotriva Dvs. În plus, de cele mai multe ori în proces, pentru a-şi formula acuzaţiile împotriva Dvs. - anchetatorul va aduce exemple din primul interogatoriu.

 • Ţineţi minte ca în 99 din 100 de cazuri la baza acuzaţiilor stau afirmaţiile inculpatului.

 • Fiţi pregătit dacă în rezultatul interogatoriului veţi ieşi un potenţial suspect şi nu martor.

 • Nu uitaţi că anchetatorul nu este în drept să vă domine sau manipuleze.

 • Dacă anchetatorul manifestă agresivitate – e un prim semn că dovezi suficiente în adresa Dvs. nu sunt.

 • La primele ameninţări în adresa Dvs. refuzaţi imediat să continuaţi interogatoriul până nu vor urma scuzele de rigoare.

 • Daca observaţi că următorul răspuns poate fi în defavoarea Dvs. – aveţi dreptul să păstraţi tăcerea.

 • Nu vă fie frică de anchetator şi de reacţiile sale. Ţineţi minte că nu vorbiţi cu un prieten, iar bunăvoinţa sa faţă de Dvs. nicidecum nu va putea influenţa mersul dosarului.

 • Nu acceptaţi ofertele anchetatorului: s-ar putea să fie un simplu test, pentru a demonstra culpa Dvs.

 • Dacă în rezultatul interogatoriului sunteţi totuşi reţinut – cereţi accesul imediat la serviciile avocatului Dvs.

   

INTEROGATORIU ÎN CALITATE DE SUSPECT

 • Acceptaţi să fiţi interogat numai în prezenţa avocatului. E dreptul Dvs. prevăzut de lege;

 • Nu uitaţi că nu sunteţi obligat să depuneţi mărturie împotriva propriei persoane;

 • Cereţi respectarea tuturor normelor procesuale prevăzute de lege. Nu ignoraţi detaliile;

 • Nu vă încredinţaţi anchetatorului. În cele mai multe din cazuri – sunteţi doar testat. Nu vă grăbiţi să credeţi că prietenii sau colegii au depus deja mărturii împotriva Dvs., dar nici nu excludeţi această versiune. Fiţi gata să rezistaţi oricărui test al anchetatorului;

 • Aliaţii Dvs. de încredere sunt:Timpul, Răspunsul „ Nu-mi amintesc” şi Familia, care vă suţine;

 • Neapărat verificaţi exactitatea tuturor afirmaţiilor Dvs. în procesul-verbal, completarea tuturor spaţiilor libere, precum şi data şi ora corectă a interogatoriului.